Kolhydrater

Kolhydrater, ja det är ett ganska stort område.
Gemensamt för alla Kolhydrater är att de snabbt omvandlas till blodsocker. På senare år har GI blivit en känd måttstock för hur snabbt en kolhydrat höjer blodsockret.

Spannmålsprodukter som bröd och pasta äter vi mer än nånsin.

1990 åt vi 50 kg veteprodukter och idag (2010) åt vi 80 kg per person!
Pasta har ökat från 4 kg 1990 till 10 kg per person.

Inte konstigt att vi mår sämre och sämre. När jag var liten blandade vi vetemjöl och vatten och det blev klister. Jag klistrade mina bokmärken i album med det och de flesta sitter fortfarande kvar. Vill jag ha det i magen? Nej inte jag.

I mitt jobb som Zonterapeut möter jag ofta människor som berättar ungefär samma historia.
Någon gång mellan 25-35 år börjar magen krångla, jag blev dålig i magen av lök framför allt vitlök och fick plocka bort det ur min kost. Ytterligare några år går och nu faller råa grönsaker bort, jag måste koka dom.
Detta rullar på och min lista på vad jag kan äta krymper, jag kan inte gå ut med kompisar och äta för jag tål nästan inget i matväg, blir så himla dålig i magen och måste ha en toa i närheten.
Här söker hon Läkarhjälp. Glutentest som inte visar på någon intolerans och då säger Läkaren: Då är det nog Laktos du inte tål, plocka bort det ur kosten!
Ja så krymper listan lite till men hon blir inte bättre.
Nu kom hon till mig. Jag gör en Zonterapeutisk behandling och vi pratar om kosten, jag föreslår LCHF och hon är ju ganska desperat och är villig att prova allt.
Och hon blir ganska snabbt bättre, får lite mer energi och sakta men säkert återvänder livet.
Efter ca 6 månader har hon plockat tillbaka mejeriprodukter och grönsaker och löken.
Vad har hon egentligen gjort? Jo i LCHF äter vi inte Gluten eller socker.

Gluten är ett Lektin (växtprotein som skyddar växter från att bli uppätna).
Titta i en hästhage, hästen äter vissa växter men inte andra, de står kvar. Hästar har sina instinkter kvar.
Vi är så väluppfostrade att vi äter det som står på bordet och har glömt allt vad instinkt heter.

Glutenintolerans eller Celiaki innebär att man inte tål gluten som finns i vete, råg och korn.  Det är inte alltid som proverna visar positivt på gluten.
Gluten skadar slemhinnan i tarmen och vi kan inte tillgodogöra oss födan på rätt sätt. Vi får en läckande tarm.

Celiaki är vanligt i Sverige och tros förekomma hos en av 100 bland befolkningen, med olika grader av symtom.
De vanligaste symtomen är viktminskning, illaluktande lös avföring, oförklarad trötthet och låga blodvärden.
Celiaki växer inte bort utan kräver kostomläggning, glutenfritt.

 

Kolhydrater delas in i enkla och sammansatta sockerarter och polysackarider beroende på hur många molekyler de består av.

Enkla sockerarter

Det finns 3 varianter av enkla sockerarter i vår kost, glukos (blodsocker /druvsocker), fruktos (fruktsocker) och galaktos. Glukos och Fruktos finns i frukt och grönsaker medan galaktos är en del i mjölksockret.

Sammansatta sockerarter

Dessa består av kombinationer av de enkla. Vanligt vitt socker består av glukos + fruktos. Mjölksocker består av glukos + galaktos och Maltsocker består av glukos + glukos:

Polysackarider

De finns i två former stärkelse och fibrer. Fibrer kan sedan vara av två sorter, de lösliga och de olösliga. En viss mängd kolhydrater kan lagras i Levern och lagringsformen heter då glykogen.

Kolhydrater är inte essentiella. Vi behöver inte det i kosten.

Lena Larsson telefon: 0702-27 05 94 (säkrast kl. 08.00-09.00 och 12.00-14.00) eller e-post: lenasmassage@telia.com

Sidan är gjord i Wordpress av poden.se och valt tema är "Desk Mess Mirrored v1.8.6" (admin)