Kolesterol

Kolesterol är en steroid som är livsnödvändig för kroppen. Den ser till att cellmembranen fungerar och ser till att hormoner tillverkas. Hjärnan behöver också kolesterol för att nervsignalerna ska fungera som bäst. Kolesterolet behövs också för immunförsvaret. Kroppen kan tillverka allt kolesterol som vi behöver. Ökar man på intaget av kolesterol via maten så minskar kroppen på den egna produktionen.

Kolesterol indelas i HDL det goda och LDL det onda.

Kolesterolet tillverkas i Levern och därifrån åker LDL ut i kroppen som en budbärare och HDL är städpatrullen som plockar upp överblivet LDL och för det tillbaka till Levern för återvinning.

Om man äter en kost av övervägande kolhydrater blir LDL många små och kompakta som lätt fastnar i kärlväggarna och ställer till skada. HDL minskar i antal och klarar inte av städningen.

Äter man en fet kost och en kolhydrat reducerad kost blir LDL stora och fluffiga och fastnar inte lika lätt på kärlväggarna. HDL ökar och kan då städa upp och till och med reparera redan skedda skador.

Ibland har vi ett högt LDL värde för att det finns en inflammation i kroppen ex. vis en reumatiker. Då ska ju immunförsvaret stimuleras.

Det ska helst vara 2 HDL på 3 LDL. Totalkolesterolet talar man om ibland och det bör ligga under 5. Och Triglycerider mindre än 1,8.

Lena Larsson telefon: 0702-27 05 94 (säkrast kl. 08.00-09.00 och 12.00-14.00) eller e-post: lenasmassage@telia.com

Sidan är gjord i Wordpress av poden.se och valt tema är "Desk Mess Mirrored v1.8.6" (admin)