Fett

Varför behöver vi fett? För att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. Det normaliserar ämnesomsättningen. Det värmeisolerar och stötdämpar. Fettvävnaden producerar en del hormoner som östrogen. Fett isolerar nerverna. Vår hjärna består av 60 % fett, främst mättat fet och omega 3.

Vad är egentligen Fett?

Mättat fett

Rent kemiskt är det uppbyggt av raka molekyler där varje kolatom har 4 ben som håller i andra atomer = mättade. Det är ett fett som är hårt i rumstemperatur och inte härsknar särskilt fort. Finns i animaliska produkter som smör, Bregott, ost, grädde, och i en del vegetabiliska oljor som kokosolja och palmolja.

Jag väljer gärna kokosolja, det är ett fett som duger till allt. Kokosfett tas snabbt upp av kroppen och lagras inte som underhudsfett, det kan faktiskt minska fettinlagringen. Du kan smörja in kroppen och få flera förbättringar på utslag och torrhet. Kokosoljan balanserar i viss mån insulinutsöndring.

Kokosfett innehåller laurinsyra som är ett essentiellt näringsämne som har viss effekt mot virussjukdomar. Kaprylsyra finns det oxå och det har en pH-reglerande effekt i tarmen, som ger en gynnsam miljö för de goda tarmbakterierna. Candida gillar inte kaprylsyra och inte andra parasiter heller. Kokosolja är faktiskt riktigt bra att steka i, den klarar högre temperatur än ex. vis rapsoljan innan det blir ohälsosamma konsekvenser.

Enkelomättat fett

Här är den kemiska uppbyggnaden kedjor av kolatomer som ibland har en så kallad dubbelbindning, alltså ett ben som saknar en kompis = enkelomättat. Det gör att syre kan fästa i det benet som inte har en kompis. Det gör att det härsknar lite fortare än mättat fett. Det är mjukt i rumstemperatur. Det finns i olivolja, rapsolja, nötter och avokado.

Fleromättat fett

Kemiskt består det av kolatomer som har flera dubbelbindningar = ben som saknar kompis och då kan flera syreatomer fästa in och det kallas ostabilt. Om första dubbelbindningen kommer som nummer 3 så kallas de Omega3 och när den kommer som nummer 6 då blir det Omega6.

Omega 3 innehåller 2 fettsyror DHA och EPA som vi inte kan tillverka själva = essentiella och vi behöver få dem utifrån. Det är mjukt även i kylskåpet. Finns i fet fisk och i viss mån kött från gräsbetande djur.

Transfetter

Kemiskt gjorda fetter där man genom upphettning gjort om kedjorna med kolatomer. Finns i halvfabrikat, färdigmat, glass, kakor och bakverk.

Härdat fett

Här är alla dubbelbindningar sönderslagna för att få en produkt som håller nästan i evighet. Finns som tillsats i livsmedel och i kakor, bakverk, glass och färdigmat.

Omestrat fett

Här klipper man sönder fettkedjorna och sätter ihop dem till något onaturligt med hjälp av kemikalier. Finns i margariner och i bordsmargariner som Becel. Och det värsta, det anges inte i näringdeklarationerna att produkten innehåller omestrat fett.

Lena Larsson telefon: 0702-27 05 94 (säkrast kl. 08.00-09.00 och 12.00-14.00) eller e-post: lenasmassage@telia.com

Sidan är gjord i Wordpress av poden.se och valt tema är "Desk Mess Mirrored v1.8.6" (admin)