-

Kokosfett

Posted by admin on 31 december, 2011 in Maten vi blir friska av, Nyheter

Här kommer lite nyttig vetande om Kokosfett.
Kallpressat kokosfett
Inom Ayurvedan kallas kokospalmen ”livets träd” och används både som mat och medicin.
Kokosfett eller olja om det är över 24 grader varmt så smälter den och blir olja, består till största delen av mättat fett, korta och medellång fettkedjor.
Kokosfett påverkar oss både inifrån och utifrån, det hjälper oss att hålla vikten, den höjer energiförbrukningen och är nog det enda fettet som inte sätter sig på rumpan direkt.
Om du ger din kropp bra fett så behöver den inte spara på det dåliga.
Kokosfett sänker dessutom kolesterolet och påverkar inte blodsockret utan håller det stabilt.
Kokosoljan stimulerar sköldkörtelfunktionen och ökar på så sätt ämnesomsättningen.
Massor av bra egenskaper, kan det bli bättre.

Laurinsyra
Laurinsyran är en stor del av kokosfettet, nästa 50 %. Den förbränns i levern och ger direkt värme och energi. Det hjälper till att hålla våra tänder fria från karies. Laurinsyran räknas som den största orsaken till att kokosfettets påverkar hälsan positivt.

Kaprylsyra
Kaprylsyra är en kort fettsyra som också finns i bröstmjölk och den är bra för de goda bakterierna (mjölksyrabakterierna) i tarmen. Vi har över ett kilo goda bakterier i tarmsystemet och vi ska vara rädda om dem. De hjälper och skyddar oss mot infektioner och stärker upp vårt immunsystem. Kaprylsyra är inte populär hos svamp som Candida och kokosfett kan därför förbättra tarmens status.

Utifrån
Jag använder kokosfett ibland när jag masserar för det har många bra egenskaper. Det smälter snabbt (vid ca 24 grader) i kontakt med huden och är värmande och återfuktande.
Ofta rekommenderar jag att använda kokosfett vid eksem och det har även lindrat psoriasis.  Klåda från små hudutslag lindras snabbt med kokosfett.
Prova den gärna mot fotsvamp, det sägs ha bra effekt även där.
Smörj flera gånger om dagen och då kanske man använder den luktfria varianten. Den luktfria varianten är dessutom billigare.
Kokosfett gör huden mjuk och len och minskar rynkor och fläckar. Riktigt bra på vår torra hud under vintertiden. Huden blir silkeslen och fungerar på hela kroppen även ansiktet. Smörj även under ögonen för att minska svullnad, påsar och rynkor.
Använd den som en inpackning i håret som blir mjukt och fint. Jag det finns hur många användningsområden som helst, bara fantasin som begränsar.

Inifrån
Jag använder ofta kokosfett när jag lagar mat för det tål uppvärmning utan att oxidera, den tål upp till 200 grader. Ofta använder jag smaklöst kokosfett som oftast är ångat i hög temperatur för att få bort smak och lukt.
Men jag tycker ju om kokossmaken så favoriten blir ändå den kokosoljan som kallas Virgin och som har smak och lukt. Jag har den i smoothies och till efterrätter eller när jag bakar.
Kan också ha den i kaffet, jättegott.
Ischokladen blev supergod med 2/3 delar Kokosfett Virgin och  1/3 del 85%-ig mörk choklad.
Kokosfett kan jag äta med sked och då 1 msk eller 2 i taget.
Kokosfett kan hjälpa mot förstoppning men då måste du äta 2-4 msk och då mellan måltiderna och inte tillsammans med något annat.

Jag förvarar kokosfettet i rumstemperatur. Kokosoljan ska inte komma i kontakt med vatten.

Lena Larsson telefon: 0702-27 05 94 (säkrast kl. 08.00-09.00 och 12.00-14.00) eller e-post: lenasmassage@telia.com

Sidan är gjord i Wordpress av poden.se och valt tema är "Desk Mess Mirrored v1.8.6" (admin)