-

Probiotika

Posted by admin on 8 februari, 2012 in Kosttillskottsvärlden, Nyheter

Probiotika – mjölksyrabakterier.

Vi har normalt över 1 kg bakterier i tarmsystemet, goda bakterier (probiotiska) som vi ska vara rädda om. De gör att vi mår bra. De stimulerar immunförsvaret och ser till att inte de sjukdoms bakterierna får härja fritt. De skyddar därigenom också tarmslemhinnan från skadliga bakterier.

Probiotika innehåller olika laktobaciller och bifodobakterier och de jobbar på olika ställen i tarmen.
De finns oxå i mat som surkål, ja alla syrade grönsaker och det är lätt att göra själv av kål, morötter, lök eller rödbetor. Och för den late finns de ju i affären men de hemmagjorda är godare. De finns även i yoghurt och fil om man tål det.

De bra bakterierna hjälper till med matsmältningen genom att bryta ner fibrer och laktos, då bildas organiska syror som hjälper till vid upptaget av mineraler och som stimulerar tarmrörelser och motverkar förstoppning. En del av bakterierna hjälper till att bilda K-vitamin och vissa B-vitaminer.

Probiotika håller alltså magen i form och kan vara bra att ta när man är ute och reser. De håller magen i trim, motverkar förstoppning och skyddar mot bakterier som orsakar diarré.
Förstoppning är faktiskt nästan lika vanligt när man är ute och reser som diarré.
Jag tar alltid med Probiotika när jag är på semester och har (peppar, peppar ta i trä) inte blivit dålig.

Vid stress, mycket skräpmat och när man inte har några bra rutiner för matintag kan de dåliga bakterierna ta överhanden och börja irritera tarmvävnaden, det orsakar diarré, inflammerad och läckande tarm. Mask, parasiter och svamp (Candida) får lättare att etablera sig.
En Antibiotikakur tar ju så gott som död på alla bakterier även de goda.

Probiotika kan även vara bra för laktosintoleranta personer då det hjälper till att bryta ner laktos.
Min man har sedan snart 30 år Ulcerös Colit och under årens lopp har han (frivilligt) testat en hel del olika kosttillskott och probiotika är en av dem som har gett bra resultat.
Jag kan tillägga att han idag är medicinfri och symptomfri och hans värden är numera kanonbra. Han äter (naturligtvis) LCHF dock ej så strikt.

Se till att du får tag i en bra sort, helst ska den innehålla flera bakteriestammar och det ska framgå på burken vilka det är.
De ska ha förnamn, efternamn och ett nummer ex.vis: Lactobacillus acidophilus PXN35

Det finns studier på barn*  som fått tillskott av probiotika som visar att förkylningar minskar avsevärt och antalet dagar hemma sjuk minskade med 31%

* ( Leyer GJ,Li S, Mubasher M.E. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. Pediatrics. 2009;124;172e-179e.)

 
-

Stressade Binjurar

Posted by admin on 1 november, 2011 in Kosttillskottsvärlden

Stressade Binjurar

Binjurarna är de organ som får arbeta mest när kropp och knopp stressar.  De ska ju producera adrenalin, noradrenalin och kortisol och binjurarna är inblandade i ett 30 – tal andra hormoner när de fungerar optimalt. Friska binjurar är som en buffert som gör att vi kan möta saker på ett balanserat sätt.
Att ständigt leva i stress gör att binjurarna blir utmattade och till slut inte vet hur det ska vara.  Binjurarna bara ökar produktionen med hormoner och det blir obalanser i kroppen.

Det är då vi når den berömda ”väggen” binjurarna blir till slut utmattade och det påverkar allt annat i kroppen. Även knoppen påverkas och vi tycker inte det finns något roligt kvar.

Produktionen av hormoner i kroppen avtar, blodet får inte den näring som behövs, katastrofen är ett faktum. Vi drabbas av kronisk trötthet eller vi kan inte sova alls. Vi tål inte stress i någon form till slut. Hos mig blev det så att jag inte litade på att någon kunde göra saker och ting för de kunde bara göras på två sätt = Mitt sätt och Fel sätt.

Jag bälgade i mig kaffe och kakor, snabba kickar . Sov dåligt och var ju ständigt trött. Jag sov med penna och papper på sängbordet och skrev varje gång jag låg vaken saker jag kom på att jag hade glömt under dagen. Inget var kul och när jag någon gång var ledig ville jag bara vara hemma. Livet var en kamp.

Alla muskler i kroppen spänns och man får kramp både nu och då. Jag fick problem i nacke och axlar, mycket vanligt. Och det var till slut axlarna som knäckte mig, jag fick söka läkarhjälp när jag inte kunde klä mig skälv för jag kunde inte lyfta armarna.
Det gick inte heller att köra bil så jag gick till jobbet för en duktig flicka stannar inte hemma!

Normalt ska binjurarna utsöndra mer kortisol på morgonen och mindre på kvällen, det styrs av vårt Centrala nervsystem. Sympaticus (flykt eller attack)och Parasympaticus (avslappning och återhämtning). Att ständigt befinna sig i Sympaticus är inte bra och det påverkar hela vårt liv. Det påverkar även könshormoner = ingen sexlust.

Massage och Zonterapi är ofta viktig för alla slags tillfrisknanden.
Avslappning och meditation och stunder då vi tar det lugnt inverkar också positivt på hela kroppssystemet.
Vi behöver ofta hjälp att se över hela vår livssituation. Som oftast behöver vi självklart se över vår kostsituation (med tanke på allt kaffe och alla kakor).
Många människor har idag allergier mot olika födoämnen. Att hitta en kost som passar just oss just nu i vår livssituation hjälper ju till att avlasta binjurarna.
Generellt bör vi minska på skräpmat, kaffe, socker (i synnerhet det vita), och öka intaget av riktig mat.

Kosttillskott vi kan stödja med.
Vid all form av stress urlakas kroppen på mineraler, depåerna töms.
Alla Mineraler som tillskott, särskilt magnesiumbrist är vanlig hos många med långvarig stress.
B-vitaminerna spelar en viktig roll för binjurarna, i synnerhet B5 och B6.
C-vitamin

 

 
-

Återhämtning Paracetamol

Posted by admin on 30 oktober, 2011 in Kosttillskottsvärlden

Den senaste veckan har jag haft tandvärk!!!!!!

En inkapslad inflammationshärd bestämde sig för att titta upp i akutfas, började med ont i kindbenet och då vet men ju inte om det är bihålor eller?

Nå, eftersom jag var på kurs så käkade jag Alvedon och Ipren och det har blivit en del sådant.

I början på veckan var jag hos tandläkaren och det konstaterades att det var inflammation i en tandrot. Antibiotika, Kåvepinin.

Och fram till den gjorde verkan fortsatte jag med de andra.
Nu är ju inte min kropp van vid såna piller så magen tar stryk. Vad gör jag åt problemet för att bli av med skräpet från min stackars belastade Lever.

Paracetamol (Alvedon) är ju inget bra för kroppen, det ökar kroppens användning av näringsämnen (mineraler och vitaminer främst B-vitaminer) alltså urlakar.
Och försämrar Leverns funktion.

Paracetamol kan minska glutationshalten och fas 2 utsöndringen av gifter med upp till 83 procent.

Levern jobbar ju i olika faser. Fas 1 där binds fria radikaler av antioxidanter. Fas 2 binds vattenlösliga rester och Fas 3 som slutligen slussar ut slagg och gifter via avföring och urin.

Alla faserna är i hög grad beroende av mineraler och vitaminer (framför allt B)

Så jag äter Mineraler, B-vitaminer, Mariatistel och C-vitamin för att stödja Levern att snabbt bli av med gifterna.

 
-

D-vitamin

Posted by admin on 28 oktober, 2011 in Kosttillskottsvärlden, Nyheter

D-Vitamin är ju en het potatis i alla ”läger” idag med stora diskussioner om, ska vi eller ska vi inte äta det?

Känn efter, höst- och vår depression, trött och hängig, ingen lust med något?
Ja då kan de vara dags att prova D- vitamintillskott.

D-vitamin bidrar till…

  • upptaget av kalcium i tarmen
  • upprätthållandet av normalt skelett och tänder
  • ett normalt immunförsvar
  • upprätthållandet av normala muskelfunktioner
  • och påverkar i en massa andra funktioner i kroppen

D3-vitamin kommer från ullfett. D2-vitamin kommer från jästsvamp och har inte ett lika bra upptag.

 

Vid överdosering: Kalciumvärdet höjs och stora mängder lagras i organen som lungor, hjärta och njurar och kan ge allvarliga störningar som oregelbunden hjärtfrekvens och höjt blodtryck och njursten.
Men det är många som menar att det är näst intill omöjligt att överdosera och jag tror att det är omöjligt när det gäller den naturliga vägen genom ljus och via maten (den animaliska) vi äter men med kosttillskott är det nog möjligt,  för kroppen kan inte sluta att ta upp och lagra.
Som vanligt känn efter eller be doktorn ta prov.

Lena Larsson telefon: 0702-27 05 94 (säkrast kl. 08.00-09.00 och 12.00-14.00) eller e-post: lenasmassage@telia.com

Sidan är gjord i Wordpress av poden.se och valt tema är "Desk Mess Mirrored v1.8.6" (admin)